Dış Cephe Mantolama
Mantolama işlemleri binanın özellikle dış yüzeylerine yapılan yalıtımı için oldukça faydalı olan bir kaplama çeşididir. Bu sistemdeki en temel prensip iki ayrı yerdeki sıcaklıkların ortalaması ve dengesinin sağlanması olmaktadır. İçten dışa dıştan içe sıcaklık geçişinin önüne geçilmektedir. Aynı zamanda mantolama giydirme sistemi diye geçen bu sistem yeni binalarda sıklıkla yapılmaktadır. Birçok yararı olan dış cephe mantolama eni binaların inşaat kısımlarından başlayarak yapılarak devam etmektedir.
Eski binalarda ise dış cephe kaplanarak verimlilik artmasının sağlanması yapılmaktadır. Malzeme doğru teknik ile kaplanarak dış yalıtım güçlendirilmektedir. Birçok etkene karşı bu yalıtım sistemi fazlasıyla korumaktadır. Çevre dostu ve ülkemiz için de enerji verimlilik artışını en üst düzeye çıkaracaktır. Bu yalıtım sistemi kompozit yalıtım malzemelerinden yapılmaktadır. Malzemeler binayı sımsıkı sararak her türlü etkenden korumak için elinden geleni yapmaktadır.
Dış Cephe Mantolamanın Faydaları Nelerdir?
Bu mantolama sistemleri yaz aylarında büyük oranlarda ısı kazançları sağlamaktadır. Kış aylarında ise ısı kayıplarını büyük bir oranla önlemektedir. Özellikle yapılan dış cephe mantolama konforlu ve bir o kadar sağlıklı yaşam alanları sunmaktadır. Yapı elemanları burada oluşabilecek yağmur kar ya da herhangi bir atmosferik olaydan binayı koruyarak ömrünü uzatmak için elinden gelen gayreti göstermektedir.
Herhangi bir durumda meydana gelebilecek çatlakların ve hasarların önüne geçmektedir. Sıkça karşımıza çıkan dış cephe mantolama olan demir dolapları sayesinde korozyonun oluşmasının önüne geçerek binayı korumaktadır. Bunların dışında binada oluşabilecek küfün ya da nemin oluşmasını engellemektedir. Isı yalıtımını sağladığı gibi aynı zamanda su yalıtımını da sağlamaktadır.
Dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlayacağı için de çevreyi büyük oranda korumaktadır. Özellikle seçilen dış cephe mantolama için kullanılan malzemeler kesinlikle alev almayan malzemelerdendir. Böylelikle yangını yalıttığı için yangın çıkmasının önüne geçmektedir.
Dış Cephe Mantolamada Kullanılan Malzemeler Neye Göre Seçilmelidir?
Burada seçilen malzemelerin hangi malzemelerin olduğu ne kadar kullanılacağı büyük önem arz etmektedir. Malzemelerdeki ısı iletim katsayısı, ısının ne kadar iletildiğini göstermektedir. Kullanılan malzemeler su ya da nemden etkilenmeyen olmaktadır. Aynı zamanda basınca dayanımı oldukça yüksektir.
Çekme dayanıklılığı da yüksek olması gerekmektedir. Bunların yanında buhar difüzyonu, ısıtıcılığı, sıvı tutuculuk işlemleri de yüksek olmaktadır. Binayı çevreleyen dış cephe mantolama kolay işlene bilirliği sayesinde malzemeleri kolayca işletebilmektedir. Kullanılan malzemeler muhakkak kokusuz olmalıdır. Bu şekilde uzun ömürlü ve oldukça ekonomik olacaktır. Bu özellikleri sahip olan yalıtım malzemeleri tüm şartlar sağlanarak kullanılmaktadır.
Dış Cephe Mantolamadaki Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Burada birçok malzeme kullanılmaktadır. Öncelikli olarak ısı yalıtım levhaları kullanılmaktadır. Bu levhalar bünyesinde %98 miktarda hava barındırmaktadır. Bu şekilde yalıtım performansı da yükselmektedir. En mükemmel yalıtım maddesi olarak bilinmektedir. Ekonomiktir aynı zamanda oldukça hafif olmaktadır.
Yapıştırma harçları kullanılan diğer malzemelerdendir. Bu malzeme esnekliği ile hemen yapışması ile verdikleri yüksek performans ile dikkat çekecek malzemeler arasında bulunmaktadır. Onun dışında sıva harçları, donatı filesi, profiller, mantolama dübeli, su basman profili gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılmaktadır?
Mantolama işlemi yaklaşık olarak yedi aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalarda yer alan ilk aşama dış cephenin özenle ve düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Dış cephe ekipler tarafından küften nemden kirden ve aynı zamanda tozlardan arındırarak tamamen tertemiz bir hale getirilir. Bunun yapılmasının en büyük sebebi kullanılacak olan yapıştırıcı malzemesinin iyi şekilde tutması sağlanmasıdır.
Eğer mevcut yerde çatlak veya kırık varsa bunların onarılması sağlandıktan sonra yapıştırıcı yapıştırılmalıdır. Bu işlemden hemen sonra subasman profilin yerleştirilme işlemine geçilmektedir. Bu profil sayesinde sabitlik kazanılarak referans bir hat elde edilmektedir. Böylece yapılan mantolamanın ilk katı düzgün ve doğru bir şekilde çekilmektedir. Isı yalıtım levhalarının yapıştırılması aşamasında ise düzgün ve tam olarak yapışması için çerçeve tekniği uygulanmaktadır. Bir kere de tamamen yapışabilmektedir.
Dübel uygulamasında ise levhaların yüzeye tutunabilme dirençlerinin arttırılması sağlanmaktadır. Bu bölgelere yaklaşık olarak 6 adet dübel kullanılmaktadır. Köşe profiller yerleştirilerek herhangi bir hava şartına karşı önlem alınmış olunmaktadır. Fileli sıvı uygulaması sabitlenmiş yalıtımın üzerine bir kat daha sıva çekilerek filenin gömülmesi sağlanmaktadır.
Bu şekilde sıvının daha kalın yapılması oluşmuş olmaktadır. Son aşama ise dekoratif kaplama ve dış cephe boyası olmaktadır. Kaplama ve boya ne kadar iyi olursa dış cephe mantolama o kadar başarılı yapılmış olmaktadır. Seçilen kaplama ve renk doğru orantılı bir şekilde yapılarak görüntünün bozulmaması için sabitlenmektedir.
Dış Cephe Mantolama Fiyatı Nasıl Değişmektedir?
Burada seçilen firmanın kalitesi çok önemlidir. Firma ne kadar iyi olursa işler o kadar kaliteli ve uzun süre dayanıklı olmaktadır. İşçilik oldukça düzgün ve profesyonel bir şekilde sağlanmaktadır. Fiyatları etkileyen genellikle kullanılan malzemelerin hangi sınıf olduğu olmaktadır. Malzeme seçime ne kadar iyi yapılırsa fiyat da aynı oranda fazlalaşabilmektedir. Kişinin seçtiği mantolama paketi ise binanın özellikleri için önemlidir.