Çatı Tadilatı
Binalarda dönemsel bakımlarının ihmal edilmemesi gereken öncelikli yapı unsuru çatıdır. Çatıların bakımlarını yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan çatılar uzun süreler sonunda sızdırmaya başlamaktadır. Bu da yüksek maliyet oluşturan fiziksel zararlara neden olabilmektedir.
Tavandan sızan sular, boya ve sıvaları tahrip etmekte küflenmeye sebep olmaktadır. Dikkat edilip önlem alınmaz ise çürümeler görülebilmektedir. Çatıda oluşan hasar fark edildiğinde kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. Oluşan hasarın büyüklüğüne göre tamirat süreçler farklılık göstermektedir. Tamiratın nasıl yapılacağı, hasarı tipine, çatının özelliklerine ve kullanılacak malzeme tipine göre değişiklik göstermektedir.
Çatı Tadilatı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Çatı tadilatı için dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Çatılar, binalarda en çok yıpranmaya maruz kalan alanlardır. Bu nedenle çatı yapı malzemeleri dayanıklı maddelerden üretilmiştir. Ancak bu malzemelerin de bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Çatı tadilatına başlamadan önce binanın ne zaman inşa edildiği ve en son çatı tadilatı ne zaman yapıldığı oldukça önemlidir. Pek çok ev sahibi çatıda bir sorun olduğunda çatı tadilatı yapmaya başlamaktadır. Ancak bu durum yüksek maliyetlere neden olabilmektedir. Bunu önlemek için dönemsel bakımlar yapılarak oluşabilecek sorunlar en aza indirgenmiş olacaktır.
Çatılarda Ortaya Çıkan Sorunlar Nelerdir?
Genellikle çatılarda şu tip sorular görülmektedir; Hatalı kurulum; çatının yapım ya da tadilat aşamasında hatalı monte edilmesi, önemli bir sorundur. Hatalı montaj çatılarda oluşan sorunların temelini oluşturmaktadır. Yapım aşaması mutlaka kontrol edilmeli yetkin kişilerden destek alınmalıdır.
Sızıntı ve nem; çatılar doğal faktörlere en çok maruz kalan alanlardır. Rüzgar, yağmur, dolu, kar, buzlanma gibi doğal olaylardan en çok çatılar etkilenmektedir. Bu tip doğal olayların sonucunda nem çatı katmanlarına etki ederek küflenme ve çürüme görülebilmektedir. Zararlı canlılar; Özellikle ahşap yapılara zararlı böcekler çatı malzemesinin zarar görmesine neden olmaktadırlar.
Delikler ve çatlama; Çatıda yağmur suların birikmesinden kaynaklı delikler ve çatlaklar oluşabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için borular ve ek parçalar dönemsel periyotlarla kontrol edilmelidir.
Ağaçlar; binanın çevresinde bakımı yapılmamış ağaçlar çatılar üzerinde tehdit oluşturmaktadır. Çatı dalları hava koşullarında etkisiyle çatı üzerine düşebilir çatı zemini yıpratılır. Bunu önlemek için bina çevresindeki ağaçlar çatıya zarar vermeyecek şekilde kesilmelidir.
Havalandırma; Çatı tadilatı yapılırken havalandırma önemli bir unsurdur. Havalandırma çatı içindeki nem ve sıcaklık seviyesinin dengelenmesi için önemlidir. Havalandırma yeterli olmazsa ısı ve nem çatı içinde birikebilir. Küf olasılığı artar ve çatı tadilat masrafları yükselebilmektedir.
Çatı Tadilatının Aşamaları Nelerdir?
Bakımsızlık, çatlama ve sızıntılardan kaynaklı çatılarda çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Çatı tadilatı için büyük sorunlar yok ise geçici çözümler bulunabilir. Kış mevsimi çatı tadilatı için doğru bir zaman değildir. Zorlu hava şartlarının yanı sıra çatının kaygan olması sebebi ile bakımı yapan kişi için tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple çatı tadilatının kış mevsiminden önce yapılması daha doğru olacaktır. Ancak yaz aylarında çok sıcak olmasından dolayı bu işlem için uygun değildir. Uzun süre sıcak altında kalmak tamirat yapacak kişi için tehlikeli olmaktadır. En uygun aylar bahar ayları olarak düşünülebilir.
Çatıdaki sorun belirlendikten sonra tamir için uygun malzeme seçilmelidir. Seçilen malzemenin CE veya TSE belgeli olması çatı ömrünü arttıracaktır. Seçilen malzemeler, kullanım detayları dikkate alınarak uygulanmalı, malzemenin teknik özellikleri dikkate alınmalıdır. Uygulama sırasında şahsi koruma önlemleri alınmalıdır, iş güvenliği sağlanmalıdır.
Çatı Tadilat Maliyeti Nedir?
Çatı tadilatı yapılırken ortaya çıkan fiyat oluşan hasarın büyüklüğüne bağlıdır. Sızıntılar ye da küçük delikler için ortaya çıkan maliyet ile büyük hasarlar için çıkan maliyet aynı olmamaktadır. Büyük maliyetlerin önceden hesaplanması için profesyonel destek alınabilir.